top of page
Foto van schrijverInne De Landtsheer

Wat doet stress met onze huid? 🤍

Bijgewerkt op: 23 jun. 2023

We rennen wat af op een dag. Vol gas tussen baan en gezin, van oppas naar sportschool, van zieke moeder naar volle supermarkt, van laptop naar telefoon, om vervolgens aan het einde van de dag wéér veel te laat in bed te duiken.

En daar worden we niet mooier van...

Onze huid is ons grootste orgaan en een uitstekende stressbarometer.



Stress en de bloedcirculatie

Wanneer u gestrest bent, stroomt het bloed naar de vitale organen om hen meer energie en zuurstof te leveren en u de middelen te geven om snel te reageren op een situatie die u moet confronteren. De keerzijde van de medaille: gezien de huid geen vitaal orgaan is, wordt ze minder goed doorstroomd en ‘gevoed’ door de bloedcellen. Hierdoor wordt ze dof en regenereert ze minder goed.


De rol van cortisol

Onder invloed van stress maakt het lichaam cortisol aan, een stresshormoon zoals adrenaline. Cortisol zorgt ervoor dat energie die in de cellen van je lichaam opgeslagen zit, snel beschikbaar komt. Zo kunnen we snel handelen of presteren onder druk, spanning of bij gevaar. Handig, maar zo’n situatie moet niet te lang duren. Voortdurende spanning trekt zichtbare sporen op de huid. Wanneer stress chronisch wordt, heeft het een biologische weerslag op de huid en wordt onder meer de huidveroudering versneld: doffe, fijnere, minder soepele huid, de verschijning van lijntjes, rimpels en bruine vlekken, verslapping.

Cortisol zorgt voor schadelijke druk aan de bloedvaatjes, de vochthuishouding in de huid wordt verstoord waardoor die blijvend vochtarm wordt en de natuurlijke barrièrefunctie van de huid beschadigd raakt. Gevolg : een droge en een doffe huid als gevolg van een verminderde doorbloeding met minder toevoer van zuurstof en de noodzakelijke voedingsstoffen. Ook worden afvalstoffen minder goed afgevoerd.

Bovendien zorgen chronisch verhoogde cortisolspiegels voor schade aan het lichaamseigen collageen. Dit hormoon werkt de afbraak van collageen in de huid in de hand. Collageen is een bouwstof dat de huid zijn stevigheid en soepelheid geeft. Door de afbraak van collageen zullen zich sneller lijntjes, rimpels en plooien gaan aftekenen in het gelaat.

De productie van cortisol leidt echter op lange termijn ook tot huidontstekingen, die zich uiten in het verschijnen van rode vlekken, puistjes of ontstekingen en een gevoelige huid.

Ten slotte moet u ook weten dat cortisol de productie van melatonine het slaaphormoon afremt, wat de regeneratiecapaciteit van de huid dan weer aanzienlijk vermindert en waardoor oogleden vermoeid raken, sneller gaan doorhangen en wallen of donkere kringen ontstaan.


Stress en expressierimpels

Meestal ergeren we ons niet te veel aan kraaienpootjes, de rimpels die erop wijzen dat we al veel hebben gelachen in ons leven, maar dit geldt niet voor de fronsrimpel of de voorhoofdrimpels, duidelijke sporen van onze zorgen. Stress leidt tot bepaalde gezichtsuitdrukkingen, zoals de wenkbrauwen fronsen, wat bij een voortdurende herhaling rimpels zal doen verschijnen op de huid, die we liever kwijt dan rijk zijn.


Verder ...

Stress kan rosacea verergeren of uitlokken en heeft een effect op acne: meer stress betekent vatbaarder zijn voor bacteriën en grotere ontstekingen.

Daarnaast zorgt chronische stress voor meer vrije radicalen die de genetische informatie in de cellen aanvallen.

Stress kan ook een belangrijke trigger zijn voor psoriasis omdat het immuunsysteem chronisch is verlaagd. Eczeem is ook een typische huidaandoening waarvan artsen weten dat ze stress gerelateerd is.

Idem voor urticaria (of allergische huiduitslag), omdat een té hoog histaminegehalte kan ontstaan als gevolg van stress.

Emotionele stress kan chronische jeuk of een jeukende uitslag veroorzaken, die op alle delen van het lichaam kan voorkomen.


X Inne

4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page