top of page

Droge huid versus vochtarme huid 🤍

Bijgewerkt op: 23 jun. 2023

Huidtype of huidconditie

Heb ik een droge huid of gedehydrateerde huid?


Het eerste is een huidtype, het laatste is een (tijdelijke) huidconditie. Het type droge huid is eigenlijk het tegenovergestelde van een vette huid. Dit huidtype produceert minder huidvetten, maar beide huidtypen kunnen een tekort aan vocht hebben (dat is dus de conditie waarin de huid zich bevindt).


De droge huid mist vetten (en vocht)

Met een droge huid wordt je geboren. Je maakt dan minder huidvetten. Hierdoor kan de huid moeilijker vocht vasthouden, waardoor deze sneller droog of trekkerig aan zal voelen. Bij het ontstaan van een droge huid kunnen ook invloeden van buitenaf een rol spelen. Denk aan het gebruik van irriterende cosmetica, blootstelling aan de zon, maar ook koud winters weer, temperatuurschommelingen en tenslotte roken. Door deze externe factoren kan de huidbarrière beschadigen, waardoor je huid niet goed in staat is vocht vast te houden. Verder zal iedere huid uiteindelijk door de jaren heen droger worden.


Vochtarme huid mist water

Een vochtarme huid kan bij ieder huidtype voorkomen. Een droog huidtype zal sneller last hebben van een slechte vochtbalans. Maar ook de vette huid kan uiteindelijk gedehydrateerd raken. Je ziet een vette, maar toch vochtarme huid vooral bij mensen die verkeerde cosmetica gebruiken. Vaak is sprake van een vicieuze cirkel. Ze gebruiken sterk reinigende producten, borstels of te grove scrubs om hun glimmende of onrustige huid onder controle te krijgen. Maar ze bereiken het omgekeerde. De beschermlaag van hun huid raakt beschadigd, waardoor deze geen vocht meer kan vasthouden. Er ontstaan juist meer onregelmatigheden als puistjes. Niet alleen huidverzorging, ook bepaalde medicijnen tegen bijvoorbeeld acne kunnen zorgen voor een verstoorde vochtbalans.

Hoe behandel je de vochtarme huid?

Water toevoegen aan de vochtarme huid is niet de oplossing. En nee, ook het drinken van veel water zal er niet voor zorgen dat je huid ineens minder droog ziet. Het allerbelangrijkste bij een vochtarme (zowel bij de droge als vette) huid is het herstellen van de natuurlijke barrièrelaag.

Daarnaast is het belangrijk om voldoende hydraterende stoffen te gebruiken. Deze ingrediënten kunnen de vochtbalans verbeteren door vocht te binden en/of voorkomen dat er vocht uit de huid verdampt. Heb je een vochtarme huid dan heb je zowel stoffen nodig die de huid wat ‘afsluiten’ als stoffen die het vocht als een sponsje vasthouden.X Inne


18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page